Buma Music Academy in het kort

Op zoek naar actueel en inspirerend lesmateriaal? Buma Music Academy helpt docenten verder! Buma Music Academy is een online lesprogramma over muziek, inzetbaar in het voortgezet onderwijs bij onder andere muziek en ckv. Naast lesmateriaal biedt Buma Music Academy workshops, feedback, quizzen, docentennascholing en meer om je lessen op een eigentijdse manier vorm te geven.

Het lesmateriaal

Docenten die deelnemen aan Buma Music Academy krijgen toegang tot een eigen account voor de online lesomgeving. De lesomgeving bevat maar liefst 45 lessen verdeeld in zeven verschillende muzikale onderwerpen. De lessen hebben bijpassende lesvideo’s en zijn gedifferentieerd op vmbo en havo-vwo niveau. Het lesmateriaal wordt aangeboden als invulformulieren die gedeeld kunnen worden in de ELO van school. Leerlingen kunnen zo ook gemakkelijk zelfstandig aan de lessen werken.

Totstandkoming van het lesmateriaal
Het lesmateriaal van Buma Music Academy is geen methode, maar een toolbox waaruit je als docent kunt putten om je lessen vorm te geven, ze spannender te maken en beter aan te sluiten op de leefwereld van je leerlingen. De lessen komen tot stand in samenwerking met een panel bestaande uit professionals uit het onderwijs en de muziekindustrie.

Ableton muzieksoftware licenties

Ableton maakt Push hardware en Live software, om muziek te produceren, creëren en mee op te treden. Ableton is erg enthousiast over het initiatief Buma Music Academy en gelooft dat er nog veel jong en onontdekt talent rondloopt in Nederland. Daarom ondersteunen ze Buma Music Academy met Ableton Live Intro licenties. In schooljaar 2017-2018 hebben meer dan 1700 leerlingen een Ableton Live Intro licentie ontvangen! Zo kunnen leerlingen, ondersteund door het lesmateriaal van Buma Music Academy, zelf aan de slag gaan met het produceren van elektronische muziek.

Feedback van professionals

Docenten die deelnemen aan Buma Music Academy kunnen voor hun leerlingen feedback aanvragen. De leerlingen ontvangen in een video opbouwende en motiverende tips van artiesten en professionals uit de muziekindustrie. Een extra motivatie voor leerlingen om verder te werken aan hun song of track!

Workshops

Deelnemende scholen kunnen een Buma Music Academy workshop boeken. Er is ruime keuze uit workshops van ervaren workshopbegeleiders. Haal een Ableton-workshop, rapworkshop, jamsessie of celloworkshop de klas in! De workshops sluiten aan bij alle niveau’s, leeftijden én passen bij het lesmateriaal.

Nascholing docenten

Buma Music Academy organiseert nascholingsdagen rondom actuele muzikale onderwerpen. Tijdens deze bijeenkomsten kun je interessante masterclasses en workshops volgen waar je direct iets aan hebt voor je lessen. Ook kun je ervaringen en ideeën uitwisselen met collega’s uit het hele land.

Proefpakket aanvragen?

Ben je docent in het voortgezet onderwijs en wil je weten wat het inhoudt om deel te nemen aan Buma Music Academy? Vul dan onderstaand formulier in en we sturen je direct een proefpakket toe.

Buma Cultuur

Buma Music Academy is een initiatief van Buma Cultuur. Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse muziek. Het doel is enerzijds het aandeel op de Nederlandse markt te vergroten en anderzijds een hogere inkomstenstroom door het gebruik van Nederlands muziekauteursrecht op buitenlandse markten te stimuleren.

Muziekdocent van het Jaar verkiezing

In schooljaar 2018-2019 werd op initiatief van Buma Cultuur voor het eerst de ‘Muziekdocent van het Jaar’ gekozen. De verkiezing keert jaarlijks terug en onderstreept daarmee het grote belang van gedegen muziekonderwijs. Frank Helmink, directeur Buma Cultuur: “Op een groot aantal scholen ontbreekt muziekonderwijs of zelfs een muziekdocent. In onze optiek een zeer onwenselijke situatie. Met deze uitverkiezing vragen we nadrukkelijk aandacht voor het belang van muziekeducatie en de rol van de muziekdocent daarin.”

Op 26 juni 2019 reikten Ingrid van Engelshoven – minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – en Songfestivalwinnaar Duncan Laurence de award voor Muziekdocent van het Jaar 2018/19 uit aan Petra Smit. Zij is als docent muziek/ckv verbonden aan de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert in Amsterdam. Uit bijna 1.400 nominaties werden vijf finalisten geselecteerd die door een achtkoppige vakjury werden beoordeeld. Smit werd als winnares gekozen door haar grote passie voor en uitgebreide kennis over muziek.

Beleidsplan, ANBI, & privacyverklaring Buma Music Academy

Het beleidsplan van Buma Music Academy is hier te vinden.

Informatie ANBI cultuur is hier te vinden.

De privacyverklaring van Buma Music Academy is hier te vinden.